Filmbiografie Jimi Hendrix zonder zijn muziek

Andre 3000 covert The Beatles in biopic

In de aankomende biopic All Is By My Side over Jimi Hendrix zal geen enkel liedje van de gitaarvirtuoos te horen zijn. De film bevat veel covers van The Beatles en blueslegende Muddy Waters; liedjes die de legendarische gitarist ook heeft gecoverd met zijn band The Jimi Hendrix Experience. Outkast-rapper Andre 3000 speelt de rol van Hendrix die in 1970 op 27-jarige leeftijd overleed na een dodelijke cocktail van slaappillen en wijn.

In mei meldde Amerikaans muziektijdschrift Rolling Stone dat de film geen muziek van Hendrix zou bevatten omdat de filmproducenten er niet in zijn geslaagd de rechten hiervoor te bemachtigen van Experience Hendrix LLC. Het Hendrixbedrijf, onder leiding van zus Janie Hendrix, beschermt het nalatenschap van de gitarist en heeft al vaker plannen voor een filmbiografie afgewezen, waaronder die van Paul Greengrass ( The Bourne Ultimatum).

Producent Sean McKittrick zegt begin juli echter dat hij, noch iemand van zijn team, Experience Hendrix ook maar heeft benaderd voor de rechten tot Hendrix’ oeuvre. McKittrick zegt dat het namelijk altijd al vast stond dat de film over Hendrix’ periode voor zijn roem zou gaan. Een periode waarin The Jimi Hendrix Experience covers, en geen eigen nummers, speelde in Londense muziekcafé’s. McKittrick: ‘ Dit is het verhaal van Jimi die ontdekt werd als achtergrondmuzikant, naar Londen kwam en daar pas de legendarische Jimi Hendrix werd.’ De producent geeft de voorkeur aan een film gericht op de periode voor zijn doorbraak, zoals het jammen met Cream en Eric Clapton, in plaats van een verhaal over Hendrix’ hele leven. ‘Dat zou hetzelfde zijn als een film maken over Kurt Cobain. We weten allemaal hoe zo’n verhaal afloopt’, aldus McKittrick.

Een woordvoerder van Experience Hendrix LLC geeft aan dat het bedrijf geen idee had dat de film non-Hendrix-liedjes zou bevatten. ‘Ze willen een Jimi Hendrix film maken zonder liedjes van Hendrix’, aldus de woordvoerder. ‘Het zou hetzelfde zijn als een film maken over Abraham Lincoln zonder de Gettysburg Address te mogen gebruiken.’

De film speelt zich af in het Londen van 1966 en 1967 en volgt het leven van Hendrix en zijn band The Jimi Hendrix Experience, vlak voor de release van hun debuut hitalbum Are You Experienced?. De film wordt geregisseerd door John Ridley, die ook het script heeft geschreven.

Er wordt nog gediscussieerd over een soundtrack album met de door Andre 3000 gezongen covers uit de film. McKittrick: ‘Sinds een paar maanden leeft Andre als Jimi Hendrix. Hij spreekt en loopt als Hendrix en is heel wat afgevallen. De transformatie is verbluffend.’

De opnames van de filmbiografie vinden momenteel plaats in Dublin, Ierland. De première van de film staat gepland tijdens het Sundance Film Festival 2013.