Film by the Sea eert Jim Sheridan

Regisseur ontvangt Lifetime Achievement Award

De Ierse regisseur, producent en scenarist Jim Sheridan ontvangt de Lifetime Achievement Award van Film by the Sea. De regisseur van onder meer The Boxer is van 19 t/m 22 september aanwezig op het filmfestival in Vlissingen. Donderdag 21 september neemt hij de oeuvreprijs in ontvangst.

Sheridan ontvangt de Award vanwege zijn geprezen vakmanschap en zijn indrukwekkende oeuvre met veel sociaal bewogen films. Film by the Sea noemt de regisseur op haar website ‘een verhalenverteller in de beste Ierse traditie. Iemand die de tijd neemt om zijn film neer te zetten en iemand die zijn verhalen dichtbij de mens vertelt. Hij slaagt erin politieke en maatschappelijke problemen op een toegankelijke manier aan te kaarten in zijn werk.’

Zo gaat het waargebeurde In the Name of the Father (1993) over een viertal mensen dat ten onrechte heeft vastgezeten voor een IRA-aanslag. De film werd zeven keer genomineerd voor een Oscar, maar won er geen. Ierland en de IRA zijn thema’s die vaak terug zijn te vinden in Sheridans films. Enkele uitzonderingen zijn Get Rich or Die Tryin’ en In America. De laatste is geïnspireerd op Sheridans eigen ervaringen als emigrant in de VS.

In 1989 maakte Jim Sheridan zijn filmdebuut met My Left Foot. De film is gebaseerd op de autobiografie van de Ierse schilder en poëet Christy Brown die alleen zijn linkervoet kon gebruiken. Hoofdrolspelers Daniel Day-Lewis en Brenda Fricker wonnen een Oscar en Sheridan werd genomineerd voor beste regisseur en beste scenario.

Momenteel werkt de Ierse regisseur aan drie nieuwe films: Sheriff Street, Old Stoneface en Shangai, I Love You. Laatstgenoemde film is de derde film van de Cities of Love-reeks na New York, I Love You en Paris, Je t’aime.

Tijdens het filmfestival worden Sheridans films In America, The Boxer, My Left Foot en Brothers getoond. Op 20 september vindt er een talkshow met hem plaats.

Film by the Sea heeft de Lifetime Achievement Award eerder uitgereikt aan de Gebroeders Dardenne (2008), George Sluizer (2009), Jean-Claude Carrière (2010) en Terence Davies (2011).