Fifty Shades of Grey geproduceerd door Social Network-duo

Auteur mocht zelf producenten kiezen

De verfilming van de erotische bestseller Fifty Shades of Grey van E.L. James wordt geproduceerd door Michael DeLuca en Dana Brunetti. In 2010 werkten zij al samen aan The Social Network, waarvoor het duo genomineerd werd voor een Oscar.

De Britse schrijfster E.L. James heeft de producenten Michael DeLuca en Dana Brunetti zelf uitgekozen om het eerste deel van haar erotische liefdestrilogie te produceren. Universal Studios, die in maart het hoogste bod uitbracht op de rechten van het boek, nam de ongewone stap om de auteur zelf de producenten te laten kiezen.

James heeft met verschillende producenten gesproken waaronder Ron Howard ( A Beautiful Mind), Nina Jacobson ( The Hunger Games) en Michael Shamberg ( Pulp Fiction) voor ze haar keuze maakte. James zegt in een persbericht op haar blog: ‘Ik ben erg blij dat DeLuca aan het Fifty-team kan worden toegevoegd . DeLuca heeft een rijke ervaring in het maken van kwaliteitfilms. Hij is erg gepassioneerd en heeft een diepgaande visie op personages en het verhaal.’

Fifty Shades of Grey wordt de vierde samenwerking tussen Brunetti en DeLuca. ‘ Het is een uniek en provocerend liefdesverhaal dat je niet snel vergeet. Brunetti en ik voelen ons vereerd dat wij James haar visie vorm mogen geven,’ aldus DeLuca in het persbericht op James’ blog. Het Social Network-duo is momenteel bezig met de productie van de door Paul Greengrass geregisseerde dramafilm Captain Phillips. De film, met Tom Hanks als kapitein, gaat over de kaping van een vrachtschip door Somalische piraten. De film komt uit in 2013.

Fifty Shades of Grey volgt de relatie tussen de naïeve studente Anastasia Steele, die een relatie krijgt met de mysterieuze 27-jarige miljonair Christian Grey. Anastasia geniet aanvankelijk van alles wat Christian haar leert op seksueel gebied en de luxe en rijkdom die hij met haar deelt, maar ziet steeds meer de duistere kant van de charmante miljonair. Christian krijgt Anastasia steeds meer in zijn macht, zowel in het leven als in hun duistere seksspelletjes die uitvoerig in het boek beschreven worden.

Fifty Shades of Grey, ook wel bekend als ‘mummy-porn ,’ is in ruim 30 talen vertaald. De Britse bestseller ging binnen elf weken één miljoen keer over de toonbank en is daarmee het snelst verkopende boek ooit. De vorige recordhouder was The Da Vinci Code van Dan Brown die binnen 36 weken één miljoen exemplaren verkocht.

Universal legde vijf miljoen dollar neer voor de rechten van het boek en verkreeg daarbij ook de rechten voor het tweede , Fifty Shades Darker, en het derde deel, Fifty Shades Freed.

Auteur E.L. James over het boek en de film


Ellen Degeneres spreekt audioboek in