Deze mensen stemmen op de Oscars

Het geheim van de Oscars onthuld

De leden van de Academy of Motion Pictures Arts & Sciences, degenen die bepalen wie de felbegeerde Oscarbeeldjes mee naar huis mogen nemen, zijn grotendeels oude blanke mannen.

Het is altijd één van Hollywoods best bewaarde geheimen geweest wie deze 5765 leden zijn, maar de Los Angeles Times heeft van ruim 5100 leden de identiteit weten te achterhalen en hun gegevens online gezet.

De groep met Oscarstemmers is niet heel divers met 94 procent blanke leden, 77 procent mannen en maar twee procent van de leden die onder de veertig jaar oud zijn. Het feit dat Michael Fassbender (Shame) niet genomineerd is voor Beste Mannelijke Acteur, iets dat veel mensen heeft verbaasd, zou weleens te wijten kunnen zijn aan de gemiddelde leeftijd van de leden, die met 62 jaar behoorlijk hoog ligt. Door de hoge gemiddelde leeftijd en het niet nomineren van Shame zijn de Academy-leden behoorlijk conservatief te noemen. De regisseur van Shame, Steve McQueen, legde zelf onlangs nog de schuld voor deze “Oscar snub” bij het hoge gehalte seks dat de film bevat waar de Amerikanen volgens hem te bang voor zijn.

Uit de gegevens van de Los Angeles Times blijkt verder dat veertien procent van de Academy-leden zelf ooit een Oscar gewonnen heeft, terwijl 64 procent nog nooit genomineerd is geweest. De acteurs vormen veruit de grootste beroepsgroep binnen de leden; één op de vijf is acteur of actrice. Om die reden blijken de Screen Actors Guild Awards vaak een goede graadmeter voor de Oscar-winnaars in de categorieën voor beste acteurs.

Jaarlijks bepalen de leden van de Academy de genomineerden in hun eigen beroepsveld  en dragen alle leden nominaties aan voor de beste film. Voor de categorieën Beste Buitenlandse Film, Beste Documentaire en Beste Animatie zijn er speciale screening committees. Hoe deze verschillende screening committees worden samengesteld is niet heel duidelijk. Alleen de leden werkzaam op het gebied van documentaire stemmen voor de shortlist voor Beste Documentaire en voor de categorieën Beste Animatie en Beste Buitenlandse film bestaan er twee andere committees. Die bestaan weer uit verschillende Academy- leden afkomstig uit de verschillende beroepsgroepen in de filmwereld.

Nadat de genomineerden vastgesteld zijn, volgt er een tweede stemronde waarin wordt bepaald wie de Oscars winnen. In deze stemronde mogen alle leden in alle categorieën op hun favoriet stemmen. Op 26 februari worden de beeldjes uitgereikt tijdens de 84ste editie van de Academy Awards.