Dallas-acteur Larry Hagman overleden

‘J.R.’ speelde in tientallen films en series

Acteur Larry Hagman is vrijdag in een ziekenhuis in Dallas overleden. Dit werd zaterdag bekendgemaakt in een bericht op zijn officiële site. De acteur overleed op 81-jarige leeftijd aan de gevolgen van keelkanker. Hagman zette op televisie een van de meest iconische schurken neer als de misleidende J.R. Ewing in de Amerikaanse hitserie Dallas.

Hagman acteerde al sinds het begin van de jaren ’50 in theaters op Broadway en West End, waar hij naast zijn moeder Mary Martin begon met optreden. In de decennia daarna was hij te zien in talloze tv-series.

In de jaren ’ 80 brak de acteur pas echt door als internationale ster als de manipulatieve en egocentrische J.R. Ewing, de Texaanse oliebaron in de populaire serie Dallas. De rol leverde hem internationale bekendheid op; naar schatting werd de serie wereldwijd door 300 miljoen mensen in 57 landen bekeken. Hagman was uiteindelijk de enige acteur die veertien seizoenen lang in alle 357 afleveringen speelde tot de serie in 1991 tot een einde kwam.

In juni van dit jaar begon in de Verenigde Staten een vervolg op Dallas, waarin ook Larry Hagman weer meespeelde in tien afleveringen. De acteur liet in oktober 2011 weten dat hij een ‘behandelbare’ vorm van kanker had, maar dat hij tijdens zijn behandeling zou werken aan het vervolg van Dallas. Naar verluidt dronk hij daarbij dagelijks vier flessen champagne op de set.

Hoewel de acteur vooral bekend is van zijn rollen in tv-series, heeft Hagman een lange en diverse carrière als filmacteur op zijn naam staan. Met name in de jaren ’70 vertolkte hij veel rollen, en speelde onder meer met Henry Fonda in de thriller Fail Safe (1964) en in Harry and Tonto (1974) met Oscarwinnaar Art Carney.