Britse premier David Cameron is van mening dat de Britse filmindustrie meer mainstream films met commerciële potentie moet gaan maken. Dat vertelde hij gisteren aan een groep filmmakers tijdens een bezoek aan Pinewood Studios.

Cameron sprak vol lof over de filmindustrie voor diens onbetaalbare bijdrage aan de Britse cultuur, maar zei vervolgens dat Britse filmmakers ambitieuzer moeten zijn en de lat hoger moeten leggen. Hij pleit voor een nieuw beleid waarin films met commerciële potentie gesubsidieerd moeten worden in plaats van kleinere films die geen groot publiek trekken.

In november 2010 zei Cameron al dat de Britse filmindustrie meer films als Harry Potter moet maken . ‘We moeten films maken die mensen willen zien en die mensen aanmoedigen om naar ons land te komen.’ Cameron wil films die commercieel succes garanderen en die niet alleen de filmindustrie iets opleveren, maar ook andere sectoren.

Regisseur Ken Loach (Route Irish) reageerde op de uitspraken van Cameron tijdens een ontbijtshow op de BBC. ‘Als je van tevoren wist wat succesvol zou zijn dan zouden we allemaal miljonairs zijn. Zo werkt het niet. Subsidie moet naar een breed scala aan projecten en mensen gaan.’ Volgens Loach zou de Britse filmindustrie moeten gaan samenwerken met de Europese filmindustrie, iets dat nu nog niet zoveel gedaan wordt vanwege het huidige beleid.