Britse filmstudio Twickenham failliet

Studio gedwongen deuren te sluiten

De Twickenham Film Studios, waar recentelijk nog de films My Week with Marilyn en War Horse zijn opgenomen, staat onder curatele. De opnames van deze films konden het faillissement van de filmstudio niet voorkomen.

Twickenham Film Studios draaide drie jaar achter elkaar verlies. Niet later dan juli zal Twickenham definitief sluiten.

De curator, Gerald Krasner, denkt niet dat de filmstudio gered zal worden. ‘Ruim de helft van de zeventien werknemers is al vertrokken. De rest blijft werken tot de filmstudio de deuren sluit,’ vertelt Krasner aan de BBC. De filmstudio wordt doorverkocht, zodat iedereen volledig betaald krijgt.

Opgericht als de St. Margareth’s Studios door dr Ralph Jupp in 1913, zou Twickenham Film Studios eigenlijk volgend jaar haar honderdjarige jubileum vieren. In de beginjaren leed de studio ook verliezen met als gevolg dat de Britse filmstudio in 1918 doorverkocht werd aan het filmproductiehuis The Alliance Company. Die maakte grootschalige en geldverslindende films waardoor de filmstudio in 1922 alsnog failliet ging. In 1928 stichtte Julius Hagen de huidige Twickenham Film Studios . De kostuumafdeling en filmzalen uit die tijd zijn terug te zien in de film My Week with Marilyn.

De filmstudio beleefde haar hoogtijdagen vooral in de jaren zestig. Filmklassiekers die toentertijd zijn opgenomen zijn onder andere Alfie (1966), Polanski’s Repulsion (1965) en de beroemde Beatles-films Help (1965) en A Hard Day’s Night (1964). In 1982 vonden er de opnames van Blade Runner van Ridley Scott plaats. De studio werd de laatste jaren ook gebruikt voor postproductie. Zo legde regisseur Phyllida Lloyd de laatste hand aan haar film The Iron Lady met Meryl Streep en werd de documentaire Senna (2010), die vooral bestaat uit archiefmateriaal, er gemonteerd.