Breaking Bad had moeten winnen

Tv-blog: Emmys 2012

Ilse van der Velden ,

Homelaaaaand!! Die tweet kwam vaak voorbij vannacht, en de zes Emmy Awards voor nieuwkomer Homeland zijn natuurlijk ook verbazingwekkend. Homeland was zonder meer de beste nieuwe serie van vorig jaar, en al voelde je wel aan dat het heel groot zou worden, zó groot meteen, hadden we nou ook weer niet verwacht.

Dat Claire Danes de prijs kreeg voor beste actrice is niet heel verrassend, maar dat Damian Lewis in de categorie beste acteur won van Bryan Cranston (die hem al drie keer eerder mocht meenemen), geldt voor velen als hét schandaal van deze Emmys. Toch is het wel terecht dat Lewis won.  Als je de drie beste mannenrollen van nu op een rij zet, Jon Hamm uit Mad Men, Bryan Cranston uit Breaking Bad en Lewis, dan springt Lewis er op één punt echt bovenuit: de hoeveelheid energie en concentratie waarmee hij zijn rol, je zou bijna zeggen ‘ aanvalt’. Het enorme reservoir aan ingehouden spanning waarover hij beschikt is imponerend en maakt hem inderdaad tot een heel interessante acteur. Lewis zet wel wat neer. Van ons mag ‘ie hem hebben.

Door de Emmy te winnen voor beste dramaserie maakt nieuwkomer Homeland een eind aan de hegemonie van Mad Men, die hem vier jaar achter elkaar won. Toch had niet Homeland maar Breaking Bad de prijs moeten winnen, want dat is toch echt de beste serie van dit moment. Het afgelopen seizoen liet zich bekijken als één lang hoogtepunt. Onze verklaring voor de beslissing: de thematiek, leraar verandert van good guy die rare dingen doet omdat hij het beste wil voor z’n gezin (wat goed paste in deze crisistijd) in een rechttoe- rechtaan bad guy, ligt wat gevoelig.

Walt’s transformatie, en dat moeten we de jury dan nageven, van gemankeerde leraar tot drugsbaron is in feite een nogal eendimensionaal gegeven, vergeleken met de gelaagde thematiek van Homeland (loyaliteit in de wereld post 9/11) en de vorige winnaar Mad Men (de worsteling van de moderne mens met bestaande rolpatronen).

Het tamelijk geestige inleidende praatje van Jimmy Kimmel

Zeer verdiend is de prijs voor Aaron Paul (Jesse Pinkman), als beste mannelijke bijrol. En nou komen wij even met de uitroeptekens: natuurlijk moest hij winnen!!! Paul’s rol is een emotionele achtbaan waarin hij evolueerde van onnozel dealertje tot gretige leerling van Walt, tot laveloze junk, en dan via een emotionele breakdown en rouwen om de dood van zijn meisje, naar een afgekickte, geharde versie van zichzelf en een gelijkwaardige speler in het spel - en dat is de korte versie. Dat hij na de uitreiking snikkend in de armen viel van mededinger (medespeler) Giancarlo Esposito (Gus), ook genomineerd voor beste bijrol, omdat hij naar eigen zeggen niet snapte waaraan hij het te danken had, is de kers op de taart. Drama- we love it.