Black Butterflies wint Zuid-Afrikaanse filmprijzen

Nederlandse film met zes awards grote winnaar

Black Butterflies is de grote winnaar geworden van de zesde editie van de South African Film and Television Awards (SAFTA). De Nederlandse speelfilm van Paula van der Oest won zaterdagavond zes awards tijdens het evenement.

De film over de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker, met Carice van Houten in de hoofdrol, werd bekroond tot beste film. Ook won de film onder meer de awards voor beste muziek en beste cinematografie.

Ingrid Jonker (1933-1965) behoorde tot een groep kunstenaars waaruit de beweging van de Sestigers voortkwam, die zich verzette tegen de censuur van de regerende Nasionale Party. Ondanks het succes van haar bundel Rook en oker, die in 1963 verscheen, raakte ze in een depressie en pleegde ze op jonge leeftijd zelfmoord . Onder anderen Nelson Mandela was een groot liefhebber van haar werk.

Ook de Afrikaanse film Skoonheid viel in de prijzen. Oliver Hermanus won de prijs voor beste regisseur en de award voor beste acteur ging naar de hoofdrolspeler Dean Lotz.

Opmerkelijk genoeg was er geen winnaar in de categorie beste actrice. De jury besloot hiertoe omdat er maar één Zuid- Afrikaanse actrice genomineerd kon worden. Vanwege haar Nederlandse nationaliteit kwam Carice van Houten er niet voor in aanmerking. Vorig jaar won Carice van Houten voor haar rol als Ingrid Jonker een Gouden Kalf en de award voor Beste Actrice op het Tribeca Filmfestival.