Bioscoop-schietscène in Gangster Squad geschrapt

Film aangepast na schietpartij Aurora

De actiefilm Gangster Squad met Ryan Gosling wordt aangepast na het bloedbad dat een 24-jarige schutter vorige week aanrichtte bij een première van The Dark Knight Rises in Aurora. De première van Gangster Squad wordt hierdoor verschoven van september naar januari volgend jaar.

Gangster Squad speelt zich af in de jaren veertig in Los Angeles en volgt twee ambitieuze, jonge agenten ( Ryan Gosling en Josh Brolin) en hun klopjacht op een gangster ( Sean Penn) die zijn duistere praktijken verhuisd heeft van Oost-Amerika naar L.A.. Emma Stone speelt de rol van femme fatale Grace Faraday.

In de bewuste scène staat een groep gangsters achter een bioscoopscherm en begint massaal met machinegeweren op het publiek in te schieten. Nog altijd met open vuur, lopen ze door de gaten in het scherm heen, via de drukbezette zaal van Grauman’s Chinese Theater, zo de Hollywood Boulevard op. De scène zit in de film omdat het een schok teweeg zou brengen bij het idee dat iemand zoiets daadwerkelijk zou doen, en daardoor een grote afkeer van de groep gangsters bij het publiek zou vormen. Nu deze schrikwekkende daad werkelijk is gebeurd, heeft filmstudio Warner Bros besloten om de scène te schrappen uit de film. Aangezien het een cruciale scène is in de plot, wordt de scène niet alleen geschrapt maar helemaal vervangen.

Will Beall heeft het scenario geschreven voor de film en zal nu met een aantal nieuwe ideeën moeten komen voor een vervangende scène . Het wordt nog een hele klus om de sterrencast en regisseur Ruben Fleischer, weer bij elkaar te krijgen. Daarnaast is Beall momenteel ook nog druk bezig met het schrijven van het script voor The Justice League. Hierdoor zal de film pas vier maanden later dan gepland, namelijk op 11 januari 2013, in de bioscopen te zien zijn. Een strategische keuze van Warner Bros, gezien er de komende herfst films van allerlei genres uitkomen. De enige concurrent op 11 januari 2013, is Hansel and Gretel: Witch Hunters.

Dit is niet de eerste keer dat een ramp aanleiding is tot veranderingen in de filmindustrie. Na de val van de Twin Towers op 11 september 2001, stopte Sony de verdere verspreiding van een teaser van Spider-Man waarin de twee torens prominent in beeld waren. De film hoefde niet aangepast te worden omdat de scène niet in de film zat. Wel moesten alle dvd’s waarop de teaser te zien was uit de winkels worden gehaald.

Trailer Gangster Squad (02:00 min voor schietscène)