De awardceremonie van het Cairo International Film Festival, die gisteravond zou plaatsvinden, is afgelast als gevolg van de oplopende politieke protesten in het land. Het festival kreeg te maken met een boycot door Egyptische filmmakers en acteurs.

De organisatie van het filmfestival besloot aanvankelijk de groeiende politieke onrust in het land naast zich neer te leggen. Eind november ontstonden er in Egypte demonstraties en protesten nadat president Mohammed Morsi een nieuwe grondwet liet schrijven. Daarin plaatste hij onder meer zichzelf en zijn besluiten boven de rechterlijke macht.

Gisteravond werd door de festivalorganisatie echter toch besloten de awardceremonie af te blazen. In plaats van een ceremonie werd een persconferentie gehouden, waarin de jury onder leiding van voorzitter Marco Mueller enkele awards uitreikte.

Prijzen waren er voor buitenlandse films, waaronder het Franse drama Rendez-vous à Kiruna van Anna Novion. De jury reikte de prijzen voor beste regisseur en beste scenario echter niet uit – wat volgens Mueller een antwoord was op de vele protesten van Egyptische filmmakers die de afgelopen week het festival boycotten.

Een van de redenen voor de boycot was het feit dat het Egyptische ministerie van cultuur zelf twee personen had aangewezen om leiding te geven aan het festival, terwijl dit aanvankelijk door een comité van filmproducers zou worden gedaan.

De boycotters beweren dat de huidige directieleden niet in staat zijn om de artistieke en esthetische ambities van Egyptische cinema te vertegenwoordigen. Volgens demonstrant en filmmaker Omar El-Zohairy zou een festival een onafhankelijke onderneming moeten zijn die buiten de censuur en agenda van een overheid opereert.

Het Cairo International Film Festival beleefde dit jaar haar 35e editie. In totaal werden 175 films vertoond uit meer dan zestig landen.