Autobiografie filmcriticus Roger Ebert verfilmd

Steven Zaillian, Steve James en Scorsese aan boord

De gerenommeerde Amerikaanse filmcriticus Roger Ebert krijgt een eigen documentaire. De film wordt gebaseerd op Eberts autobiografie Life Itself: a Memoir uit 2011.

Documentairemaker Steve James heeft de rechten bemachtigd van de autobiografie van Roger Ebert en zal de film gaan regisseren. James is vooral bekend van de documentaire Hoop Dreams, over twee Afro-Amerikaanse jongens die professioneel basketbalspeler willen worden. James kreeg hiervoor een Oscarnominatie voor beste montage. Scenarist Steven Zaillian, die een Oscar ontving voor het script van Schindler’s List, zal het script verzorgen. Martin Scorsese is uitvoerend producent van de documentaire.

‘Dit kwam totaal onverwacht. Ik heb nooit over mijn boek nagedacht als een documentaire. Ik vind James’ documentaire Hoop Dreams één van de beste ooit gemaakt en mijn verwachtingen zijn dan ook erg hoog. Ik wil mij op geen enkele manier met de film bemoeien, want ik wil niet het vijfde wiel aan de wagen zijn . Ze zullen mij fascineren, wat ze ook gaan doen,’ aldus Ebert tegen de filmwebsite Indiewire.

De zeventigjarige Ebert wordt beschouwd als Amerika’s meest populaire filmrecensent. Ebert schrijft sinds 1967 filmrecensies voor de Chicago Sun-Times en presenteerde samen met filmcriticus Gene Siskel het filmprogramma Siskel & Ebert. Het duo was vooral bekend om hun handelsmerk Thumbs-Up/Thumbs-Down, dat zij gebruikten bij het beoordelen van een film. Ebert is de eerste filmcriticus die een ster op de Hollywood Walk of Fame en een Pulitzer Prize kreeg.

Ebert werd begin 2000 gediagnosticeerd met schildklierkanker. Door behandeling hiervan verloor de criticus zijn mogelijkheid om te eten, drinken en te praten. Ondanks zijn constante behoefte aan verzorging, is hij nog steeds actief recensent.

In zijn autobiografie heeft Ebert het onder andere over zijn strijd tegen kanker, zijn alcoholisme, zijn huwelijk en politieke en religieuze standpunten.