Oh Willy…, de korte animatiefilm van het regisseursduo Marc James Roels en Emma De Swaef, heeft gisteren de Grand Jury Award for Best Animated Short gewonnen op het AFI Fest in Los Angeles.

De Belgisch-Nederlandse coproductie won onlangs al een Cartoon d'Or voor Beste Korte Animatiefilm op het Franse Cartoon Forum, de hoogste Europese onderscheiding die een korte animatiefilm kan ontvangen.

Oh Willy… gaat over de zwaarlijvige Willy die, wanneer zijn moeder op sterven ligt, teruggaat naar het nudistenkamp waar hij een groot deel van zijn jeugd doorbracht. De terugkeer naar zijn roots doet heel wat oude herinneringen weer opborrelen.

In de warme stop-motionfilm zijn zowel de personages als de decors voor het grootste deel uit wol en vilt gemaakt. De internationale jury sprak in het rapport over ‘het mengen van een dynamische verhaalstructuur met een innovatieve stijl van animatie die de kijker in pure verwondering brengt .'

De korte animatiefilm werd geschreven en geregisseerd door Emma de Swaef en Marc James Roels, en werd onder meer geproduceerd door het Vlaamse Beast Animation en het in Utrecht gevestigde il Luster.

Het AFI Film Fest wordt jaarlijks georganiseerd door het prestigieuze American Film Institute. De korte film Introducing Bobby van Roger Hayn won de Juryprijs voor Live Action Short Film. Beste film in de categorie New Auteurs was de Zweedse Eat Sleep Die van Gabriela Pichler.