Amsterdam krijgt eigen filmprijs

Naast het Gouden Kalf volgend jaar ook de Adam

De Amsterdam Film Week gaat in de toekomst een eigen filmprijs uitreiken, de Adam. Daarmee is het Gouden Kalf van het filmfestival Utrecht straks niet meer de enige filmprijs in Nederland.

Dat maakte Fulko Kuindersma van de Amsterdam Film Week eergisteren bekend tijdens de opening van het filmfestival. Het ontwerp voor de Adam is nog niet af . 'Het zal een mooi vierkantje van goud worden, dat hebben we al wel bedacht.'

Het voornemen is om vanaf volgend jaar drie prijzen uit te reiken, waaronder twee publieksprijzen. Een prijs wordt uitgereikt aan de beste al bekroonde film van het afgelopen jaar, een tweede wordt door het publiek gekozen uit de films die tijdens het festival als preview te zien zijn. Daarnaast wordt een Lifetime Achievement Adam uitgereikt.

De Amsterdam Film Week wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden. De aftrap werd maandagavond gegeven door eregast Susan Sarandon, van wie tijdens het festival een retrospectief getoond wordt . Tijdens de Film Week zijn diverse films voor het eerst in Nederland te zien, waaronder openingsfilm Cloud Atlas van regisseurs Tom Tykwer, Andy en Lana Wachowski. Daarnaast worden internationaal geprezen films vertoond, waaronder Gouden Palm-winnaar Amour van Michael Haneke.