Amerikaanse waardering voor 'Bullhead'

Vlaamse overheid stopt extra geld in Oscarcampagne

De Nederlandse Oscarinzending Sonny Boy heeft de nominatielijst voor Beste Buitenlandse Film weliswaar niet gehaald, met de Vlaams-Nederlandse coproductie Rundskop doet Nederland toch een beetje mee bij de Oscaruitreiking op 26 februari. Rundskop – internationale titel: Bullhead – gaat vandaag in première in de VS.

De Amerikaanse pers reageert overwegend erg positief op het Vlaamse misdaaddrama. Zo schrijft The Los Angeles Times over ‘an intense, shattering film, a confident and accomplished, punch-in-the-gut debut.’ En vakblad Variety : ‘A career-defining, powerfully physical lead performance by Matthias Schoenaerts.’

Rundskop is gecoproduceerd door het Amsterdamse Waterland Film. Een andere Nederlandse link komt van acteur Frank Lammers, die een Limburgse veearts speelt in de film.

De Vlaamse overheid en het Vlaams Audiovisueel Fonds maakten eerder deze week bekend zo’n vijftigduizend euro extra in de Oscarcampagne van Rundskop te stoppen. Toen bekend werd dat de film voor een Oscar was genomineerd, maakte de Vlaamse minister van Cultuur ook al 25 duizend euro vrij.

Lees meer Amerikaanse recensies van Rundskop op de site Metacritic.

Bekijk hieronder een interview met regisseur Michael R. Roskam, uit CinemaTV.