Alcohol in films leidt tot meer drankgebruik

Nieuw onderzoek onder jongeren

Jongeren die veel naar films kijken waarin alcohol wordt gedronken, hebben meer kans om zelf ook veel (meer dan vijf glazen) te gaan drinken. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen en vijf andere Europese universiteiten.

Het onderzoek werd gehouden onder 16.500 middelbare-scholieren tussen de tien en negentien jaar afkomstig uit Nederland, Duitsland, IJsland, Italië, Polen en Groot-Brittannië. Zij werden gevraagd vragenlijsten in te vullen over hun alcoholgebruik en filmkijkgedrag.

De onderzoekers stelden per land een lijst samen met de 250 populairste films, waarvan voor elke film bepaald werd hoe vaak er alcohol in beeld kwam. Vervolgens kon aan de hand van de ingevulde vragenlijst voor elke jongere worden berekend hoeveel alcoholscènes hij of zij gezien had. Dit werd dan weer gerelateerd aan het alcoholgebruik van de jongeren.

Films waarin niet gedronken wordt, zijn schaars: in 86 procent van de populaire films komt ten minste één scène voor met alcohol. De Nederlandse jongeren hadden gemiddeld ongeveer 3200 alcoholscènes gezien in de vijf jaar voorafgaand aan het onderzoek. Dit gold voor jongeren in alle zes landen,  ongeacht de verschillende culturen, wetten, normen en gewoonten met betrekking tot alcoholgebruik.

Het is voor het eerst dat er onderzoek gedaan is naar alcohol in films die onder jongeren in Europa populair zijn. Onderzoekster Evelien Poellen van de Radboud Universiteit Nijmegen vindt de resultaten zorgelijk:’Films met alcoholscènes worden wereldwijd verspreid en veel bekeken. Alcoholgebruik in films zou moeten worden opgenomen in classificatiesystemen, zoals de Kijkwijzer in Nederland.’

Op dit moment mag er op televisie voor negen uur ’s avonds geen alcoholreclame worden uitgezonden. Voor alcohol in films zijn er geen beperkingen.