Actrice Will van Kralingen overleden

Tweevoudig Gouden Kalf winnares werd 61 jaar

De Nederlandse actrice Will van Kralingen is vrijdag op 61-jarige leeftijd overleden. Dit maakte haar familie bekend. Ze overleed aan de gevolgen van borstkanker in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam.

In 2007 ontving Will van Kralingen de Theo d'Or, de toneelprijs voor beste actrice. Deze ontving ze voor haar rol van Elisabeth in het toneelstuk Maria Stuart bij het Nationale Toneel. Een Gouden Kalf kreeg ze in 1995 voor haar rol in de speelfilm Havinck , een tweede Gouden Kalf won ze voor haar rol in de telefilm Storm in mijn hoofd van regisseur Frans Weisz.

Van Kralingen speelde haar laatste rol in de speelfilm De goede dood, naar het gelijknamige bekroonde toneelstuk van Wannie de Wijn . Tijdens de opnamen daarvan in 2011 was Van Kralingen al ziek.

Van Kralingen begon haar loopbaan eind jaren ‘70 bij toneelgroep De Appel. Daarna stapte ze over naar het Nationale Toneel, waaraan ze vanaf de oprichting in 1988 was verbonden.

Van Kralingen speelde rollen in verschillende films en tv-dramaseries, zoals in Wilde mossels, het Wassende water, De zomer van ’45 en Het jaar van de opvolging. Meer recent speelde ze in de series Hartslag en Flikken Maastricht.

Will van Kralingen, de zus van de zangeres Miranda van Kralingen, overwon twee keer borstkanker, maar toen de ziekte een derde keer terugkeerde, werd die haar fataal. De actrice was getrouwd met toneelproducent Pim Wallis de Vries en had twee zonen uit haar eerdere huwelijk met acteur Eric Schneider. De actrice zal in besloten kring worden gecremeerd.