De Zweedse acteur Erland Josephson is afgelopen zaterdag in Stockholm op 88-jarige leeftijd overleden aan de ziekte van Parkinson. De acteur stond vooral bekend om zijn samenwerking en vriendschap met Ingmar Bergman.

De samenwerking tussen Josephson en Bergman duurde bijna zestig jaar, tot aan de dood van Bergman in 2007. Josephson ontmoette Bergman op zestienjarige leeftijd, toen hij in het toneelstuk The Merchant of Venice speelde, dat geregisseerd werd door Bergman.

In de jaren veertig en vijftig, het eerste deel van zijn carrière, speelde Josephson vooral in toneelstukken en had hij bijrollen in diverse vroege Bergman-films. In 1966 kreeg hij zijn eerste echte hoofdrol van Bergman, in de film Vargtimmen (The Hour of the Wolf). Daarin speelde hij een sinistere baron. Na zijn rol als Johan in Scenes uit een huwelijk (1974) verkreeg hij internationale bekendheid.

Vanaf eind jaren zeventig begon Josephson in films van andere regisseurs te spelen. Zo gaf hij memorabele optredens in Nostalgia (1983) en Offret  (1986) van Andrei Tarkovsky, en had hij een kleine rol in Philip Kaufmans The Unbearable Lightness of Being (1988). In de jaren negentig speelde Josephson in een aantal dramaseries op de Zweedse tv.  Ook regisseerde Bergman hem op het toneel in diverse toneelstukken.

De film Saraband (2003) was de laatste samenwerking tussen Bergman en Josepshon. Tijdens de opnames van die film leed Josephson al aan Parkinson. Zijn laatste film dateert uit 2006, de Zweedse komedie Wellkåmm to Verona van Suzanne Osten. Josephson speelde in totaal in meer dan veertig films en toneelstukken van Bergman.

In 1999 verscheen er een uurlang interview met Josephson en Bergman op de Zweedse televisie. Het interview schetst een beeld van de band die de twee met elkaar hadden en is in zes delen op youtube terug te vinden. Bekijk hieronder het eerste deel.