2011 succesvol bioscoopjaar

Gooische Vrouwen meest bezochte film

2011 is een goed jaar geweest voor de bioscoopbranche. In het afgelopen jaar hebben meer dan dertig miljoen mensen een kaartje voor de film gekocht. Een aantal dat voor het laatst behaald werd in 1978. In totaal werd er bijna 240 miljoen euro omgezet. Dat maakte Wilco Wolfers, voorzitter van de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie, gisteren bekend.

Gooische Vrouwen is met 1,9 miljoen bezoekers de meest bezochte film van 2011. Sinds 1986 was het niet meer voorgekomen dat een Nederlandse film die status bereikte. Toen stond Flodder op de eerste plaats. Op nummer twee staat Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 met bijna 1,4 miljoen bezoekers . Op de derde plaats staat Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides met een bezoekersaantal van ruim 1 miljoen.

De Nederlandse film heeft een grote bijdrage geleverd aan het succes van 2011, met ruim twintig procent van de totale omzet. In 2010 was dat nog geen vijftien procent. In totaal gingen 6,8 miljoen mensen naar een Nederlandse film. Naast Gooische Vrouwen  waren Nova Zembla en Sonny Boy het populairst.

Ondanks het succes van 2011 maakt Winnie Sorgdrager, de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten, zich toch zorgen over de toekomst van de bioscoopbranche. Volgens Sorgdrager moet de overheid met een regelgeving komen die illegaal aanbod van film voorkomt door filmmakers en -exploitanten in staat te stellen hun product beter te beschermen.