Vrijwel alle Nederlandse films en series binnenkort online

Tegen betaling te streamen op Ximon.nl

Vandaag is Ximon.nl gelanceerd, een website om Nederlandse films, documentaires en televisiedrama’s te kijken. De online videoservice biedt een groeiende catalogus film en tv in hoge kwaliteit aan. De bedoeling is dat alle Nederlandse films die ooit zijn gemaakt en waarvan nog een print bestaat, binnenkort tegen betaling online te zien op Ximon.nl.

Ximon.nl biedt een platform voor oude films die hier opnieuw te bekijken zijn , maar ook voor Nederlandse films die niet in de bioscoop komen omdat er geen draagvlak voor is. Momenteel staat al ruim 500 uur aan video online. De collectie omvat historische werken die terug gaan tot begin vorige eeuw, van Majoor Frans (1916) en Dorp aan de Rivier (1958) tot hedendaagse succesfilms als Zwartboek (2006) en Kan Door Huid Heen (2009).

Initiatiefnemers zijn de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS), het EYE Film Instituut Nederland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Al in september 2010 werd bericht over hun ambitieuze initiatief, toen nog Filmotech genoemd. Door onderhandelingen met producenten is de lancering uitgesteld. Volgens Joost de Wit, woordvoerder van Ximon.nl, kosten de onderhandelingen de meeste tijd. 'Wat niet online komt zijn dan ook de films waar we de rechten niet voor konden krijgen. Een paar producenten zien niet de meerwaarde van het online zetten van hun films.'

Het is de bedoeling dat binnen een jaar 1500 uur aan materiaal online staat. Het streven is om in de komende vijf jaar het overgrote deel van alle Nederlandse film-, televisiedrama- en documentaireproducties beschikbaar te maken via Ximon. In Nederland zijn de afgelopen eeuw in totaal meer dan 1200 films gemaakt en honderden series.

De gehele catalogus is op ieder gewenst moment tegen betaling te bekijken via www.ximon.nl. Om een film te kijken bij Ximon betaal je voor het overgrote deel van de catalogus tussen de €0,99 en €3,50. De meest recente titels, die net uit de bioscoop komen, kosten €4,95. De film is na betaling 48 uur onbeperkt kijken.