Vijf Vlaamse films zijn uitgekozen voor het Palm Springs International Film Festival. Het festival dat bekend staat om de programmering van buitenlandse films die later vaak genomineerd worden voor Beste Buitenlandse Film bij de Oscars, zal begin januari 2012 plaatsvinden.

Vorig jaar was er een minifocus op de Vlaamse cinema, waarbij vijf films en hun makers werden geselecteerd in een zogenaamde ‘Flanders Five’. Geselecteerden waren onder andere Geoffrey Enthoven met Meisjes en Christophe Van Rompaey met Aanrijding in Moscou. Dit jaar werd wederom een selectie van vijf gemaakt.

De vijf films die op het programma staan zijn Bavo Defurnes Noordzee, Texas, Geoffrey Enthovens Hasta la Vista, Nicolas Provosts The Invader, Michaël R. Roskams Rundskop en Christophe Van Rompaeys Lena.

Volgens hoofdprogrammeur van het festival, Alissa Simon, is Vlaamse cinema zo in trek omdat deze op vaste basis ‘goedgemaakte films met sterke humanistische thema’s produceert en zowel artistieke en commerciële aspecten in films goed combineert.’.

Onze zuiderburen doen het goed in de Verenigde Staten . Rundskop van regisseur Michaël R.Roskam heeft de publieksprijs gewonnen op het American Film Institute Fest. Roskam is deze week uitgeroepen tot één van de ‘ 10 Directors to watch’ in het vakblad Variety. De tien regisseurs worden voorgesteld tijdens het Palms Springs festival.

Bekijk hieronder de trailer van Rundskop.