Vier Oscars voor The King's Speech

Britse film domineert Academy Awards

Slechts vier van de twaalf nominaties verzilverde The King's Speech, gisteravond tijdens de 83ste uitreiking van de Academy Awards. Maar wel de voornaamste: beste film, beste regisseur (Tom Hooper), beste mannelijke hoofdrolspeler (Colin Firth) en beste originele script. Het maakte het historische portret van de met zijn spraak worstelende Britse koning George VI de grote winnaar van de jaarlijkse gala-avond in het Kodaktheater aan Hollywood Boulevard.


De winnaars van de acteursprijzen: vlnr Christian Bale (The Fighter ), Natalie Portman (Black Swan), Melissa Leo (The Fighter) en Colin Firth (The King's Speech)

Firth, vooraf al de gedoodverfde favoriet, nam het beeldje (zijn eerste) met de hem kenmerkende onderdrukte emotie en milde zelfspot in ontvangst. Scenarist David Seidler, zelf ooit een stotteraar, droeg zijn Oscar op aan alle stotteraars op de wereld: 'we hebben een stem, we zijn gehoord'.

Minder ver dan gedacht
Vooraf werd rekening gehouden met een relatief zeldzame en immer met rumoer omgeven 'split', waarbij de leden van de Academy de categorieën beste film en beste regie over twee films verdelen. Maar het in de aanloop als grote rivaal gepresenteerde The Social Network kwam minder ver dan gedacht. David Finchers portret van Facebook-oprichter Mark Zuckerman won uiteindelijk drie beeldjes, waaronder die voor beste montage en beste scriptbewerking.

Inception van Christopher Nolan won vier Oscars, met name in de technische categorieën (o .a. beste special effects en beste camerawerk).

Black Swan

Zoals verwacht won Natalie Portman de Oscar voor beste actrice, voor haar rol als door waanbeelden gekwelde balletdanseres in Black Swan. De actrice, zwanger van haar danscoach en tegenspeler Benjamin Millepied, stond met haar dankwoord garant voor de nodige emoties en tranen.

De Oscars voor beste bijrollen gingen beide naar acteurs uit het boksdrama The Fighter - Melissa Leo en Christian Bale. Leo bood na de show haar excuses aan voor het grove taalgebruik in haar speech.

Grote verliezer van de 83ste Oscars was de western van de broers Joel en Ethan Coen. Hun remake van de klassieker True Grit werd tien keer genomineerd, maar won uiteindelijk niks.

Tim Burtons Alice in Wonderland won wel: voor beste kostuums en art directie.

Omgangsvormen en opvoeding

De Deense regisseur Susanne Bier kreeg de Oscar voor beste niet-Engelstalige film met In a Better World, waarin ze commentaar levert op omgangsvormen en opvoeding in de westerse wereld.

Toy Story 3 won als beste animatiefilm en bracht tevens een beeldje op voor componist Randy Newman (zijn tweede, uit een totaal van 20 nominaties). De Oscar voor beste documentaire ging naar Inside Job, over de financiële crisis.

De avond werd gepresenteerd door acteurs James Franco (genomineerd als beste acteur voor zijn rol in 127 Hours) en Anne Hathaway. Het duo leverde een gezapige en vooral weinig geestige bijdrage. Een en ander werd opgeleefd door de stokoude, bijna onverstaanbaar mompelende acteur Kirk Douglas (94), met stok, die royaal de tijd nam om een beeldje uit te reiken.

Klik hier voor de volledige lijst met winnaars