Twee 3D-films uit Nazi-Duitsland ontdekt

In het Bundesarchiv van Duitsland heeft de Australische documentairemaker Phillipe Mora twee 3D films uit 1936 gevonden. Eén film gaat over de weekendbesteding van een groep meiden, gespeeld door filmsterren van de Universum Film Studio, de belangrijkste Duitse filmstudio tijdens de Tweede Wereldoorlog. De andere film is een musical. Beide films duren 30 minuten.

In de documentaire How the Third Reich was Recorded onderzoekt Mora hoe het Naziregime beeld gebruikte om de werkelijkheid te manipuleren. Tegenover Variety verklaart Mora: ‘De kwaliteit van de films is fantastisch. De Nazi’s waren obsessief bezig met alles vastleggen en beheersen. Op die manier controleerden ze het land en het volk. ’

Op zoek naar beeldmateriaal stuitte Mora op 35mm film geschoten met twee lenzen met een prisma ervoor. De films werden in die tijd ‘raum films’ genoemd, volgens Mona een verklaring waarom niet eerder iemand zich realiseerde dat het om de 3D techniek gaat. Volgens hem betekent dit dat de Nazi’s  ver voorliepen op Hollywood, waar de techniek pas populair werd in de jaren ‘50. 

Dit is niet de eerste keer dat de documentairemaker een bijzondere ontdekking doet. Zijn film Swastika uit 1973 bevat exclusieve privébeelden gemaakt door Adolf Hilter en zijn maîtresse Eva Braun. 

Mora is ervan overtuigt dat er nog meer 3D propagandamateriaal in de archieven te vinden is.