The King's Speech stevent af op Oscarzege

83ste Oscars worden zondag uitgereikt

Het is niet de vraag óf The King's Speech volgende week zondag een stapel Oscars mee naar huis mag nemen, maar hoevéél beeldjes de makers toebedeeld krijgen.

Uit alle graadmeters, zoals de prijzen van de Amerikaanse filmvakbonden en de Golden Globes, valt op te maken dat het waar gebeurde drama de 83e uitreiking van de Oscars, de belangrijkste filmprijzen ter wereld, zal domineren. The King' s Speech, dat verhaalt over de Britse koning George VI die aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog zijn stotterprobleem overwint, is met twaalf nominaties veruit favoriet.
 
Record
In theorie kan de film het record van elf beeldjes, dat op naam van Ben-Hur, Titanic en Lord of the Rings III staat, zelfs verbreken. Maar de kans lijkt reëler dat koning George de beeldjes moet delen met populaire titels als de western True Grit ( tien nominaties) en het drama The Social Network, over de oprichting van netwerksite Facebook (acht nominaties).
 
De beeldjes voor beste film en beste acteur (Colin Firth) lijken het Britse drama, op basis van de diverse graadmeters, nauwelijks te kunnen ontgaan. Maar de vraag of de regieprijs naar debutant Tom Hooper gaat, is de vraag. De Academy weegt vaak ook het aantal dienstjaren van een genomineerde mee, wat regisseur David Fincher ( The Social Network) ook een serieuze kanshebber maakt.
 
Ditzelfde argument zou mogelijk roet in het eten kunnen gooien voor de grote favoriet in de categorie beste actrice. Natalie Portman is de gedoodverfde winnaar met haar vertolking van overspannen balletdanseres in het drama Black Swan. Maar na vier nominaties zou het kunnen zijn dat de Academy de tijd rijp acht dat collega Annette Bening, genomineerd voor haar vertolking van lesbische moeder in The Kids are all right, de prijs eens mee naar huis neemt.
 
Bijrolprijs
De bijrolprijs voor beste acteur kan Christian Bale eigenlijk niet ontgaan. De Academy waardeert graag grote fysieke transformaties en Bale viel 15 kilo af voor zijn rol van verslaafde ex-bokser in het drama The Fighter. Maar bij de vrouwen is het nog geen gelopen koers. De strijd lijkt te gaan tussen veteraan Melissa Leo, die in The Fighter de manipulatieve moeder van de hoofdpersoon speelt, en de 14-jarige debutant Hailee Steinfeld, die diepe indruk maakte als jeugdige engel der wrake in de rauwe western True Grit.
 
In categorieën als beste special effects, art direction en geluid lijkt de thriller Inception (waarin crimineel Leonardo DiCaprio met zijn team in het hoofd van een zakenman inbreekt) de grootste kanshebber te zijn. Nederland maakt overigens dit jaar geen kans op beeldjes: de inzending Tirza viel in de voorronde al af. Verder dan de medewerking van de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema aan The Fighter en het feit dat de Nederlandse producent Pieter Jan Brugge figureert in het bergklimdrama 127 Hours reikt de vaderlandse eer dit jaar niet.

Bron: ANP
 
De Oscaruitreiking vindt plaats in de nacht van zondag 27 op maandag 28 februari. De uitzending is in Nederland rechtstreeks gratis te volgen via betaalzender Film1. Klik hier voor ons Oscar-dossier.