Stand van Sterren genomineerd voor Beste Europese documentaire

Uitreiking 3 december

De documentaire Stand van de Sterren van Leonard Retel Helmrich is een van de drie Europese documentaires die genomineerd zijn voor Beste Europese documentaire.

De film toont met een klein verhaal de grote ontwikkelingen in Indonesië. Twaalf jaar lang volgde Leonard Retel Helmrich het dagelijks leven van de christelijke Rumidjah en haar islamitische familie. Na Stand van de zon (2002) en Stand van de maan (2005) is dit het afsluitende deel van Leonard Retel Helmrichs drieluik over Indonesië.
 
De film maakt een zegetocht langs de filmfestivals. Tijdens het laatste IDFA filmfestival sleepte Stand van de sterren zowel de VPRO IDFA Award for Best Feature Length Documentary als de Diorapthe IDFA Award for Dutch Documentary in de wacht. Op het Sundance Filmfestival won de film de World Cinema Special Jury Prize. De film is de Nederlandse inzending voor de Oscars.

De drie genomineerde films zijn:

Pina. D 2011. Wim Wenders.
Stand van de sterren. NL 2010. Leonard Retel Helmrich
¡Vivan las antipodas! D/NL/ARG/CHL 2011, Victor Kossakovsky

De 2500 leden van de European Film Academy zullen met hun stem bepalen wie de winnaar wordt. In samenwerking met de Europese cultuurzender ARTE wordt de winnaar zaterdagavond 3 december bekendgemaakt tijdens de 24ste European Film Awards Ceremony in Berlijn.