Sidney Lumet (86) overleden

Regisseur van klassiekers als 12 Angry Men en Network

De Amerikaanse filmregisseur Sidney Lumet is overleden. Dat meldt The New York Times zaterdag.

Lumet was 86 jaar. Hij regisseerde meer dan vijftig films, waaronder klassiekers als 12 Angry Men (1957), Dog Day Afternoon (1975) en Network (1976 ). In 2005 kreeg hij een Oscar voor zijn hele oeuvre.

Zijn carrière leek lange tijd op het podium te liggen: op zijn elfde maakte hij al zijn acteerdebuut op Broadway. In de Tweede Wereldoorlog diende de Amerikaan zijn land als navigator.

Na de oorlog keerde hij terug naar het theater, maar merkte al snel dat het nieuwe medium televisie hem meer aantrok. Begin jaren vijftig begon Lumet zijn carrière als regisseur bij televisiestudio CBS.

Angry Men
In 1957 maakte hij zijn filmdebuut met 12 Angry Men ( 1957), volgens velen gelijk zijn beste. Het rechtbankdrama met in de hoofdrol Henry Fonda verhaalt over een twist binnen een jury wanneer de twaalf gezworenen zich buigen over de moord waar een Spaans-Amerikaanse jongen van wordt verdacht . Daarna maakte Lumet een halve eeuw lang gemiddeld één film per jaar.

De regisseur specialiseerde zich in verhalen die ondanks hun vaak zware, geëngageerde thema’s toch een groot publiek wisten te bereiken. Bijna elke titel uit zijn oeuvre kon rekenen op een enthousiaste ontvangst van critici en publiek.

Bron: ANP