Roger Ebert en Russ Meyer krijgen biopic

Werktitel is Russ & Roger Go Beyond

In 1970 maakten Russ Meyer en Roger Ebert samen een film. Meyer was de regisseur van films die titels droegen als Faster Pussycat! Kill! Kill! en Beneath the Valley of the Ultra-Vixens. Ebert was de eerste filmcriticus die de Pulitzerprijs voor de Kritiek won. De film die Ebert schreef en Meyer regisseerde heette Beyond the Valley of the Dolls en zou het begin van een bijzondere vriendschap inluiden. Het verhaal klinkt bijna zelf als een film, en dat wordt het nu ook.

Russ & Roger Go Beyond, een scenario van de hand van Christopher Cluess, schrijver voor onder andere Saturday Night Live en The Simpsons, heeft een productiemaatschappij gevonden en gaat in post-productie.

Het verhaal speelt zich af in de jaren ’60, toen 20th Century Fox vocht tegen de financiële problemen die veroorzaakt waren door een serie grote verliezen (het peperdure Cleopatra uit 1963 is een berucht voorbeeld). Nieuwe directeur Richard Zanuck kreeg als taak om de productiemaatschappij te behoeden voor faillissement . Hij besloot regisseurs te zoeken om enkele kleine, goedkope films te maken, zodat het bedrijf eindelijk weer winst kon genereren.

Eén van de regisseurs die hij benaderde was Russ Meyer, een regisseur met een voorliefde voor rondborstige vrouwen. Zanucks voorstel was om Meyer een vervolg te laten maken op zijn succesvolle exploitatiefilm The Valley of the Dolls uit 1969. Meyer stemde enthousiast in, met als enige voorwaarde dat Roger Ebert de film zou schrijven. Ebert was toentertijd een nog vrij onbekende filmrecensent voor de Chicago Sun Times, maar had één van de weinige positieve recensies van Meyer’s werk geschreven. De drie mannen kwamen tot een overeenkomst en de pre-productie ging van start.

Aanvankelijk was het bestuur van Fox sceptisch en bemoeide het zich veelvuldig met de inhoud, bang als de leden waren voor de beruchte Meyer en zijn oeuvre van seksploitatiefilms. Maar nadat de ‘X-rated’ film met een winst van acht maal zijn kosten een groot succes genoemd kon worden ging Fox volledig overstag en nam hem aan voor nog een film: The Seven Minutes uit 1971.

Meyer en Ebert hielden aan de film een gemeenschappelijke vriendschap over en zouden aan nog twee films samenwerken . ‘Russ had een duidelijke en gezonde manier om de vrouwelijke vorm te vieren,’ zei Ebert later over zijn vriend, die in 2004 overleed. ‘Hij was één van de meest fascinerende mannen die ik ooit ontmoet heb. Hij was slim, grappig, extravert, robuust, recht door zee.’ Ebert stierf in april dit jaar aan de gevolgen van kanker.

Wie Russ & Roger Go Beyond gaat regisseren, of wie de titelpersonages gaan spelen, is vooralsnog onbekend.

 Trailer voor Beyond the Valley of the Dolls