Regisseur Ken Russell overleden

Maker van Tommy en Women in Love werd 84

De Britse regisseur Ken Russell is zondag in zijn slaap overleden in het ziekenhuis. Dat maakte zijn zoon vandaag bekend. Russell was 84 jaar.

Ken Russell stond bekend als een controversiële regisseur die liet zien dat de Britse cinema niet alleen maar uit het kitchen sink-genre bestond. Zijn flamboyante visuele stijl inspireerde vele filmmakers, onder wie Stanley Kubrick .

Russell begon zijn carrière in 1959 met het maken van televisiedocumentaires voor de BBC, over componisten als Debussy en Elgar. In 1963 maakte hij zijn eerste speelfilm French Dressing, die niet goed werd ontvangen door de critici. Enkele jaren later kwam Russell met de film die hem meerdere Oscarnominaties opleverde: Women in Love (1969) met Oliver Reed en Glenda Jackson.

In de jaren zeventig keerde Russell terug naar de thema’s die hij bij de BBC behandelde en maakte hij onder andere The Music Lovers (1970), over Tchaikovsky, en Lisztomania (1975) met The Who-zanger Roger Daltrey als Franz Liszt. Russell en Daltrey werkten eerder samen aan de inmiddels klassieke rockopera Tommy (1975), waarvan de cast o.a. uit Elton John, Tina Turner, Eric Clapton en Jack Nicholson bestaat.

Op latere leeftijd maakte de regisseur zijn terugkeer naar televisie en gaf hij les in film maken aan verschillende universiteiten in Engeland. Ook publiceerde hij meerdere romans en schreef hij een column voor de Britse krant The Times.

Bekijk hier een interview met Ken Russell over zijn carrière, zijn films en de samenwerking met Roger Daltrey en Oliver Reed.