Oorlogswinter naar 107 Amerikaanse zalen

Oorlogswinter van regisseur Martin Koolhoven is de komende weken in 107 Amerikaanse bioscopen in alle staten te zien. Dat heeft distributeur Sony Classics vrijdag op zijn website gemeld.

De Nederlandse film draaide het afgelopen weekend in drie zalen in New York en Los Angeles en bracht daar 16.200 dollar op. Dat is voor een niet- Engelstalige film een prima resultaat. Daarom gaat Sony de film nu grootschaliger uitbrengen.

Oorlogswinter werd aangekocht door distributeur SonyPictures toen de Nederlandse film de shortlist van de Oscarnominaties voor beste buitenlandse productie van 2009 haalde. Uiteindelijk kreeg Oorlogswinter echter geen nominatie.

De laatste grote Nederlandstalige productie die het goed deed in de Amerikaanse bioscopen, was Zwartboek van regisseur Paul Verhoeven. Deze film, die ook de shortlist van de Oscars haalde, bracht uiteindelijk bijna 4,5 miljoen dollar op in theaters in de Verenigde Staten.

Oorlogswinter is de verfilming van het gelijknamige boek van Jan Terlouw over de 14-jarige Michiel (Martijn Lakemeier) die met zijn familie probeert de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog te overleven. De film trok in Nederland rond de 850.000 bezoekers.

Bron : ANP