Oeuvreprijs Imagine voor Rutger Hauer

Film van Hauer opent festival

Acteur Rutger Hauer (67) heeft de Imagine's Career Achievement Award gewonnen, de jaarlijkse oeuvreprijs van het Amsterdam Fantastic Filmfestival dat wordt gehouden van 13 tot en met 23 april. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt.

'Rutger Hauer is niet alleen Nederlands meest succesvolle acteur in Hollywood en verre omstreken, in zijn veelzijdige carrière dook én duikt hij veelvuldig op in genrefilms', zo meldt de organisatie.

Een goed voorbeeld hiervan is Hobo with a Shotgun, de openingsfilm van het festival. Hierin speelt Hauer een zwerver die een door misdaad geteisterd stadje zuivert van gespuis.

Fantastische film
Hauer is na filmer Dick Maas (2010) en regisseur Paul Verhoeven (2002) de derde Nederlander die de oeuvreprijs van het festival ontvangt. De prijs, die sinds 2000 wordt uitgereikt, gaat naar filmmakers die een grote bijdrage hebben geleverd aan de fantastische film. Hauer neemt de onderscheiding in ontvangst op de openingsavond.

De gelauwerde acteur won eerder onder meer een Golden Globe, twee Gouden Kalveren en een Rembrandt Award. Hij speelde in films als Turks Fruit (1973), Buffy the Vampire Slayer (1992) en Batman Begins (2005).Bron : ANP