Nanouk Leopold verfilmt bestseller Boven is het stil

Hoofdrollen voor Jeroen Willems en Henri Garcin

De nieuwe film van Nanouk Leopold is een adaptatie van de roman Boven is het stil van Gerbrand Bakker. De Nederlandse regisseuse schreef zelf het scenario.

Het verhaal gaat over boerenzoon Helmer die na de dood van zijn broer onder dwang teruggaat naar de boerderij van zijn vader. Jaren verstrijken en op een dag besluit Helmer zijn bejaarde vader naar een kamer op de bovenverdieping te verbannen, wachtend tot hij dood gaat.

Het boek van Gerbrand Bakker genoot zowel nationaal als internationaal succes. Vertalingen van Boven is het stil verschenen in meer dan twintig landen. In Ierland ontving Bakker vorig jaar de International Impac Dublin Award, de belangrijkste prijs voor in het Engels vertaalde literatuur.

De rol van Helmer wordt vertolkt door Jeroen Willems ( Majesteit). Belgische acteur Henri Garcin, bekend van Abel, neemt de rol van de vader op zich. De cast wordt aangevuld door Wim Opbrouck ( Kan door huid heen), Lies Visschedijk ( Gooische vrouwen), en Martijn Lakemeier ( Oorlogswinter).

Opnames starten in februari 2012 in Zeeland. Naar verwachting draait de film in februari 2013 in de bioscopen. Voor haar laatste film Brownian Movement (met Dragan Bakema en Sandra Hüller) won Nanouk Leopold twee Gouden Kalveren: Voor Beste Regie en Beste Scenario.