Mel Gibson maakt film over Joodse strijder

Scenario van Joe Eszterhas

Mel Gibson gaat een film produceren over Judas Makkabeüs, een Joodse verzetsstrijder uit de tweede eeuw voor Christus. Gibson buigt zich momenteel met scenarist Joe Eszterhas over het script, en zal mogelijk ook zelf regisseren.

De laatste jaren stond Gibsons carrière op een laag pitje, terwijl de pers zich op zijn desastreuze privéleven stortte, vol drankmisbruik, relatieperikelen en uitgelekte scheldpartijen. Een van de weinige projecten die de 55-jarige acteur en filmmaker recent oppakte was de rol van depressieve family man in The Beaver – een opvallende verwijzing naar zijn privé-situatie. In die zin roept ook dit nieuwe project frappante associaties op: Gibson heeft in dronken buien een aantal beruchte antisemitische uitspraken gedaan.

Anderzijds ligt het voor de hand wat de filmmaker tot het verhaal van Judas Makkabeüs aantrekt: in zijn hits Braveheart, The Passion of the Christ en Apocalypto stonden ook al verzetshelden en oude culturen centraal.

De carrière van scenarist Joe Eszterhas stond eveneens al even op pauze. Hij schreef ooit pulp voor Paul Verhoeven, maar ook zwaardere kost voor bijvoorbeeld Costa-Gravas. De laatste jaren heeft hij vooral boeken geschreven, onder meer over zijn strijd tegen kanker en zijn bekering tot het Rooms-katholieke geloof. Ziedaar de link met Mel Gibson.