Martin Koolhoven begint filmclub in Amsterdam

Maandelijks Cinema Egzotik in De Balie

Regisseur Martin Koolhoven en filmmagazine The Cult Corner beginnen een maandelijkse filmclub.

In cultureel centrum De Balie in Amsterdam programmeren zij onder de noemer Cinema Egzotik elke maand twee bijzondere films die in Nederland naar hun mening niet genoeg onder de aandacht zijn gebracht, zo maakten de initiatiefnemers zondag bekend.

De ene maand programmeert Koolhoven de titels, de andere maand is filmkenner Ronald Simons van The Cult Corner verantwoordelijk voor het programma. Zij zullen de vertoningen ook inleiden.

Cinema Egzotik vloeit voort uit meer besloten filmavondjes die Koolhoven twee jaar geleden begon voor zijn kennissen en vrienden.

Deze onregelmatige bijeenkomsten in het oude gebouw van de Filmacademie werden echter door steeds meer mensen bezocht en krijgen nu dus een vast karakter in De Balie.

Toegankelijker
'Die bijeenkomsten ontstonden vooral uit mijn eigen frustratie dat ik in mijn omgeving de enige was die geweldige obscure films had gezien', vertelt Koolhoven. De nieuwe filmclub in De Balie gaat echter ook iets toegankelijker materiaal programmeren.

'Er moeten wel officiële filmprints beschikbaar zijn', stelt de regisseur van Oorlogswinter. ' Deze komen vaak uit het archief van filminstituut EYE, maar anders proberen we ze in te vliegen uit alle delen van de wereld.'

De eerste bijeenkomst vindt plaats op 14 april. Dan presenteert Koolhoven twee oude films van regisseur Brian de Palma: Blow Out (1981) en Body Double (1984). In mei staan films over de oorlog in Vietnam centraal.

Bron: ANP