Made in Europe award voor actrice Hafsia Herzi

Nieuwe stimuleringsprijs voor Europese films

Om de Europese auteurscinema te stimuleren reikt het filmfestival Made in Europa een nieuwe award uit voor bijzondere bijdrages aan de Europese film. Dit jaar gaat de prijs naar de Franse actrice en regisseuse Hafsia Herzi. Zij werd bekend met haar rol in de film La graine et le mulet, over een Tunesisch gezin in een klein Frans havenstadje.

De 24-jarige Herzi ontvangt de Made In Europe Film Award en een geldprijs van 6000 euro voor haar regiedebuut Le Rodba, een korte film die het festival zal openen in april. Le Rodba gaat over het meisje Ayah (Herzi) dat het huwelijk van haar zus met een Italiaanse jongen verstoort.

Op het zesdaagse festival in Limburg, België en het Duitse Aken draaien veertig verschillende Europese films. In deze auteursfilms staan thema's als identiteit en etniciteit centraal. Onder andere de Russische film Silent Souls en de Deense Oscarwinnaar In a Better World zijn tijdens het festival te zien. Made In Europe vindt plaats van 5 tot en met 10 april.

De filmprijs is een initiatief van Stichting Filmtheater Lumiere Maastricht (NL) en C-Mine Genk (BE), de organisatoren van het Made in Europe Film Festival.