Leven van Fanny Blankers-Koen wordt verfilmd

Regisseur Dana Nechushtan, scenariste Heleen Suèr en producent IDTV Film werken aan een speelfilm over het leven van atlete Fanny Blankers-Koen.

Nechushtan heeft donderdag een bericht daarover op de site van het AD bevestigd.

De voorlopige titel van het project luidt De Vliegende Huisvrouw. Het is de bedoeling dat het scenario dit najaar af is.

Eerder wilde regisseur Pieter Verhoeff ( De brief voor de koning) het leven van Foekje Dillema verfilmen, de grote concurrente van Blankers-Koen. Aan de carrière van Dillema kwam abrupt een einde toen zij ervan werd beschuldigd een man te zijn. Maar dit project gaat niet door: het Filmfonds gaf liever ontwikkelingssubsidie aan het project van Nechushtan en Suèr.

Heroïsche film
'Fanny Blankers-Koen wilde winnen ten koste van alles,' vertelt de regisseur. 'Haar leven kende grote hoogte-, maar ook grote dieptepunten. Maar het wordt vooral een heroïsche film over vrouwen in de topsport.'

Scenariste Suèr heeft inmiddels contact gehad met de nabestaande van de atlete. Zij staan achter het project. Mogelijke acteurs voor de hoofdrollen kan regisseur Nechushtan nog niet noemen.

Gouden medailles
Fanny Blankers-Koen (1918-2004) won tijdens de Olympische Spelen van Londen in 1948 vier gouden medailles. Daarmee kroonde de hardloopster zich tot de meest tot de verbeelding sprekende Nederlandse atlete aller tijden.

De unieke prestatie in Engeland leverde haar de bijnamen 'Vliegende Huisvrouw' en 'Flying Dutchmam' op.

Regisseur Dana Nechushtan maakte eerder veelgeprezen films als Nachtrit en Dunya & Desie en de televisieserie over het leven van Annie M.G. Schmidt.