Acteur Johnny Kraaijkamp senior is zondagmiddag overleden in een verzorgingshuis in Laren. Hij werd 86 jaar.

Volgens een woordvoerder van de familie is Kraaijkamp in bijzijn van zijn ex- vrouw en kinderen ‘rustig ingeslapen’. De afgelopen weken was het lichamelijk snel met hem achteruit gegaan.

De carrière van de acteur, zanger en komiek, geboren in Amsterdam in 1925, besloeg meer dan vijftig jaar. In de jaren vijftig trad hij op als entertainer in cafés, tot hij Rijk de Gooyer leerde kennen, met wie hij een succesvol duo vormde. Het stel was samen onder meer verantwoordelijk voor de tv-hits Een paar apart en Johnny en Rijk. Kraaijkamp stond ook veel in het theater, waar hij naast komische rollen bijvoorbeeld tevens de titelrol in King Lear op zich nam. Van zijn televisiewerk is vooral de knorrige opa bekend die hij meer dan tien jaar speelde in de sitcom Het zonnetje in huis.

Vanaf de jaren zeventig acteerde Kraaijkamp in diverse Nederlandse films. Zo speelde hij memorabele bijrollen in de Heere Heeresma-verfilmingen Verbrande brug (1975) en Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming (1975), en de Carmiggelt-film Vroeger kon je lachen (1983). Zijn rollen in De aanslag en De wisselwachter, beide uit 1986, werden bekroond met een Gouden Kalf.

Kraaijkamp speelde zijn laatste filmrol in Kruimeltje (1999), als excentrieke bewaker van een hondenpark. Daarna besloot hij zich alleen nog op theater te richten. Over het televisievak zei de acteur in 2000: ‘Er is geen respect voor artiesten, er wordt geen toestemming gevraagd voor herhalingen en er wordt liefdeloos omgesprongen met het gemaakte product’.

Het is nog niet bekend wanneer Kraaijkamp wordt gecremeerd . Wel heeft Joop van den Ende Producties zijn medewerking toegezegd voor een publieke afscheidsdienst.