Hitchcock-acteur Farley Granger (85) overleden

Speelde onder andere in Rope en Strangers on a Train

De Amerikaanse acteur Farley Granger is afgelopen zondag op 85-jarige leeftijd overleden. Hij speelde onder andere in twee films van Alfred Hitchcock: Rope (1948) en Strangers on a Train (1951). Granger stierf een natuurlijke dood in New York.

De van oorsprong Californische acteur Farley Earle Granger Jr., van de naoorlogse generatie jonge Hollywoodsterren waar ook Marlon Brando en James Dean toe behoorden, werd op 18-jarige leeftijd ontdekt toen hij in een toneelstuk in het plaatselijke theater speelde. Granger brak door met zijn rol in de film noir They Live by Night (1947) van Nicholas Ray. Daarna speelde hij in Rope van Hitchcock, als een van de jonge moordenaars. In Strangers on a Train, ook van Hitchcock, speelde Granger naast Robert Walker een tennisspeler die verwikkeld raakt in een moordcomplot. Een andere belangrijke rol speelde Granger in Senso (1954), van de Italiaanse regisseur Luchino Visconti, volgens velen zijn laatste noemenswaardige rol.

Grangers laatste film was de komedie The Next Big Thing uit 2001. Behalve in films speelde de acteur ook op Broadway. In 2007 kwam zijn autobiografie Include Me Out uit, waarin Granger vertelt over zijn Hollywoodromances met de actrices Ava Gardner ( The Killers, Mogambo) en Shelley Winters ( Alfie, Lolita) en componist Leonard Bernstein ( Westside Story).