Filmfestival Rotterdam geslaagd

Ruim 12.000 meer filmtickets verkocht dan vorig jaar

De veertigste editie van het Internationaal Filmfestival Rotterdam heeft 340.000 bezoekers getrokken. Vorig jaar waren dat er 353.000. De festivalorganisatie is echter tevreden. ,,In onze nieuwe telling zijn minder aannames gemaakt waardoor het lijkt alsof we minder bezoeken hebben gehaald, maar feitelijk zijn er ruim 12.000 meer filmtickets verkocht dan vorig jaar”, aldus zakelijk directeur Janneke Staarink.

Het bezoekcijfer van 340.000 is dit jaar meer gebaseerd op feitelijk getelde bezoeken, meldde Staarink. ,,Het totale getal is complex omdat een deel te meten is, zoals verkochte kaartjes, en een deel geschat, zoals gratis toegankelijke evenementen'', aldus de zakelijk directeur.

Het publiek koos de Canadese speelfilm Incendies als zijn favoriet. De film van Denis Villeneuve ontving zaterdagavond de UPC Publieksprijs, genoemd naar de nieuwe sponsor van het festival.

Festivaldirecteur Rutger Wolfson is tevreden over de jubileumeditie. ,,We brengen filmmakers uit de hele wereld in tien dagen samen in Rotterdam. Het introduceren van hun soms met grote moeite gemaakte debuutfilm voor een volle zaal levert vaak prachtige en emotionele situaties op. Voor mij had deze editie vele hoogtepunten'', aldus Wolfson.

De 41e editie van het filmfestival Rotterdam is van 25 januari tot en met 5 februari 2012.

Bron: ANP