Epische Stephen King-producties in de maak

Harry Potter-team verfilmt The Stand

David Yates en Steve Kloves, respectievelijk regisseur en scenarist van de laatste vier Harry Potter-films, gaan Stephen Kings epische horrorroman The Stand bewerken tot een serie films. Yates en Kloves zijn niet de enigen die werken aan een grote King-productie.

Sinds zijn eerste roman Carrie in 1976 werd verfilmd, is er nooit een schaarste geweest aan Stephen King-verfilmingen. De veelschrijver raakte aanvankelijk vooral bekend om zijn horror ( The Shining, Christine), maar ook zijn meer ingetogen werk leidde tot grote filmhits ( Stand by Me, The Green Mile).

De afgelopen jaren neemt de stroom King- verfilmingen rap toe – filmsite IMDB noteert meer dan vijftig titels sinds 2000 . Naast de filmische kwaliteit van de verhalen heeft die toename nog een oorzaak : King heeft de gewoonte de rechten van zijn korte verhalen aan beginnende filmmakers te verkopen voor een symbolisch bedrag van één dollar. Dat resulteerde inmiddels in tientallen obscure low-budgetproducties, maar bijvoorbeeld ook in de succesfilm The Shawshank Redemption van toenmalig debutant Frank Darabont.

Wat brengt de nabije toekomst aan King- verfilmingen? In ieder geval een nieuwe versie van The Stand, een epische, postapocalyptische thriller die in 1994 al eens werd bewerkt tot miniserie. David Yates, die de laatste vier Harry Potter-films regisseerde, en Steve Kloves, scenarist van alle Potter- films, buigen zich over een adaptatie van Kings meer dan 1100-bladzijden dikke roman die twee of drie films moet gaan omspannen.

Nog ambitieuzer is Ron Howard, die Kings magnum opus The Dark Tower wil bewerken tot een filmtrilogie en twee bijbehorende televisieseries. Er was sprake van een deal met Universal, maar de productiemaatschappij trok zich onlangs onverwacht terug, waarop Howard nu zoekt naar een nieuwe geldschieter.

Ook nog in de maak: The Long Walk, de vierde King- verfilming van Shawshank-regisseur Darabont, en drie televisie-miniseries: The Talisman, Bag of Bones en Under the Dome.