Engelse filmkeuring verbiedt Nederlandse film

Film Tom Six is 'reëel risico'

De horrorfilm The Human Centipede II van de Nederlandse Tom Six zal niet te zien zijn in Groot-Brittannië. De British Board of Film Classification (BBFC), vergelijkbaar met de Nederlandse Kijkwijzer, heeft de film verboden. De raad vreest dat de film een 'reëel risico' is voor kijkers.

Door de beslissing van de BBFC mag de film niet in Groot-Brittannië worden getoond, ook niet op dvd, schrijft de Britse krant The Guardian. De BBFC vindt de film te weerzinwekkend voor vertoning en vindt het risico te groot dat de ' obsessieve, seksuele, gewelddadige fantasieën van de hoofdpersoon' schade veroorzaken bij kijkers. Het eerste deel van The Human Centipede uit 2009 was wel in Groot-Brittannië te koop.

The Human Centipede (First Sequence ) gaat over een gestoorde Duitse arts die een menselijke duizendpoot maakt met een gedeeld darmkanaal. Hij ontvoert toeristen en naait ze met mond en anus aan elkaar vast. In het vervolg raakt een man seksueel geobsedeerd door het experiment. Hij voert het zelf uit en misbruikt zijn slachtoffers daarbij ook nog seksueel op gruwelijke wijze.

Hoe de film in Nederland wordt gekwalificeerd door de Kijkwijzer is nog onbekend. De Britse filmraad bestaat bijna honderd jaar en heeft in totaal elf films verboden.

Regisseur Six is boos om de beslissing van de BBFC. 'Het is kunst', zegt de Nederlander tegen het Britse filmblad Empire. 'Het is fictie. Mensen die mijn films niet aankunnen, moeten ze niet kijken,' vindt hij. Als het aan hem ligt, is de film overal gewoon te zien.

Six beloofde bij het eerste deel al een vervolg te zullen maken waarbij The Human Centipede verbleekt tot My Little Pony . Hij heeft al een derde deel aangekondigd. Six regisseerde eerder onder meer I Love Dries, over Dries Roelvink die wordt ontvoerd om zijn zaad.

Bron: Novum