Het is nog maar een paar maanden geleden dat Wikileaks meer dan 250.000 geheime documenten openbaar maakte. Frontman Julian Assange is nog steeds verwikkeld in een aantal rechtszaken en vecht momenteel zijn uitlevering aan Zweden aan. Toch zijn er inmiddels al drie films over zijn leven in ontwikkeling.

Vandaag is bekend gemaakt dat productiemaatschappij Dreamworks (opgericht door o.a. Steven Spielberg) de rechten heeft aangekocht van twee recent verschenen boeken; Wikileaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy, geschreven door journalisten van The Guardian en het boek Inside Wikileaks, geschreven door voormalig collega van Assange, Daniel Domscheit-Berg.

Het boek Wikileaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy geeft onder meer een inkijkje in de unieke relatie tussen Assange en The Guardian. Eindredacteur van The Guardian, Alan Rusbridger, stelt in zijn eigen krant: ‘Vermoedelijk wordt de film een combinatie van Woodward en Bernstein (de twee beroemde ‘Watergate’ journalisten), Stieg Larsson en Jason Bourne. Julian Assange is een persoon die uitstijgt boven alles wat scenarioschrijvers in Hollywood zouden durven ontwikkelen.’ 

Dit is niet het eerste grote filmproject omtrent Wikileaks. Eerder werd al bekend gemaakt dat Alex Gibney (bekend van Enron: The Smartest Guys in the Room) een documentaire maakt over Assange. Daarnaast zijn HBO en de BBC bezig met een biopic naar aanleiding van een artikel in The New Yorker. Het is nog onduidelijk wanneer de films in de bioscoop komen.