Dit jaar 40 3d-films na doorbraak in 2010

Na het enorme kassucces van de 3d-film Avatar in december 2009 en de eerste maanden van 2010, moest 2010 wel het doorbraakjaar van de 3d-film worden. Uit voorlopige cijfers van de grote Hollywoodstudio's over inkomsten uit het buitenland blijkt hoe belangrijk 3d in 2010 was.

Van de vijftien best verkochte films buiten de Verenigde Staten en Canada waren er in 2010 maar liefst acht in 3d. Grote titels waren Alice in Wonderland en Toy Story 3. De eerste behaalde een omzet van 516 miljoen euro (690 miljoen dollar) en de tweede 485 miljoen euro. Andere 3d-blockbusters buiten Noord- Amerika waren Shrek Forever After (411 miljoen), How to train your dragon (207 miljoen), Clash of the Titans (247 miljoen) en Despicable Me (218 miljoen).

De grootste 3d-bioscoophit van het jaar was echter Avatar. De film werd al in december 2009 gelanceerd en haalde in de laatste twee weken van dat jaar al 1,1 miljard euro binnen. In januari en februari van 2010 kwam daar nog eens 897 miljoen bij. Daarmee werd het qua omzet de meest succesvolle film ooit.

Hoeveel er totaal werd verdiend met de verkoop van bioscoopkaartjes voor driedimensionale films is nog niet bekend, maar de grote Hollywoodstudio's brachten afgelopen week wel schattingen naar buiten van de inkomsten uit de verkoop van 3d-films buiten de Verenigde Staten en Canada. Daar verdienen ze meer geld dan in Noord-Amerika zelf. Volgens Fox International zijn er in de VS achtduizend bioscopen waar 3d-films worden gedraaid tegen 13 duizend elders.

Verdubbeling
Het grote verschil met 2009 was een verdubbeling van het aantal in het buitenland uitgebrachte 3d-films. Volgens het weblog 3dmovies.com werden in 2010 maar liefst 43 3d-films uitgebracht. In landen buiten Noord-Amerika betaalde het publiek gemiddeld 35 procent meer voor 3d-films dan voor 'normale' films.
 Daarmee werd 2010 inderdaad het doorbraakjaar van de 3d-film dat het beloofde te worden. Toch zijn er nog kanttekeningen. De productiekosten voor 3d-films zijn hoger dan die van 2d-films, mede doordat van elk shot twee opnamen moeten worden gemaakt: een keer voor het rechteroog en een keer voor het linkeroog. Bij zulke hoge kosten leiden mooie omzetcijfers dus niet per definitie tot meer winst. De productiekosten van Avatar bijvoorbeeld bedroegen 374 miljoen euro.

Ook zijn er heel wat regisseurs en filmliefhebbers die erop wijzen dat 3d maar voor een zeer beperkt scala van films bruikbaar is. De Nederlandse regisseur Johan Nijenhuis bijvoorbeeld zei eerder dit jaar in de Volkskrant: '3d is kermisvermaak dat alleen geschikt is voor films waarin iets vliegt of zwemt.'

Ook over de kwaliteit van de 3d-effecten zelf is nog het nodige te doen. Alice in Wonderland mocht dan 516 miljoen euro in het laatje brengen, regisseur Tim Burton kreeg achteraf veel kritiek. Achteraf beklaagde hij zich erover dat hij na het succes van Avatar onder druk was gezet om zijn film, die al in 2d was verschenen, ook om te zetten in 3d.

40 3d-films
Al die kritiek ten spijt zullen in 2011 alweer meer 3d-films verschijnen dan in 2010. Het enorme succes van Avatar heeft de geplaagde filmwereld laten zien dat het nog steeds kan, veel geld verdienen met een film. Volgens schattingen van analisten zal Hollywood alleen al in 2011 ruim veertig 3d-films produceren.

Bron ANP