Disney schrapt Beatlesfilm na flop animatie

Mars Needs Moms van Robert Zemeckis brengt maar zeven miljoen op

Na de flop van de nieuwe animatiefilm Mars Needs Moms in de Amerikaanse bioscopen afgelopen weekend heeft Walt Disney Studios besloten een geplande animatie-remake van de Beatlesfilm Yellow Submarine te schrappen. Beide films zijn motion capture-projecten van regisseur Robert Zemeckis (Back to the Future, Forrest Gump).

Zemeckis was al sinds 2009 bezig met de preproductie van Yellow Submarine. De regisseur, die met zijn bedrijf ImageMovers Digital eerder motion capture toepaste in films als The Polar Express en Beowulf, zag in de techniek de mogelijkheid om zo alle Beatles – ook de overleden leden – als hun jonge versies naar het witte doek te brengen. Met de motion capturetechniek worden de bewegingen en gezichtsuitdrukkingen van acteurs vastgelegd en omgezet in animatiepersonages.

Mars Needs Moms, over een jongen die zijn moeder probeert te bevrijden na een ontvoering door marsmannetjes, bracht in zijn eerste weekend zeven miljoen dollar op, terwijl de productiekosten van de film rond de 150 miljoen lagen. Ook waren de recensies in de Amerikaanse pers niet positief. Walt Disney Studios besloot al in mei 2010 om ImageMovers Digital te sluiten na het afronden van Mars Needs Moms.

Daar waar een sciencefictionanimatie als Mars Needs Moms niet in slaagde, lukte wel voor andere sciencefictionfilms afgelopen weekend: Battle: Los Angeles, waarin militairen vechten tegen een alienaanval, was in Amerika de bestbezochte film van dit weekend. Vlak hierna gaven studio’s Sony en 20th Century Fox het groene licht aan twee nieuwe grootschalige sciencefictionproducties.

Ondertussen lijkt een andere studio, Dreamworks Pictures, nog wel vertrouwen te hebben in motion capture-animaties: november dit jaar verschijnt de eerste van een serie Kuifjeverfilmingen, The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn van Steven Spielberg, in de bioscoop.

Mars Needs Moms draait vanaf 27 april in de Nederlandse bioscopen.