Directors Guild of America maakt nominaties bekend

Prijs is belangrijke indicator voor Oscars

Maandag 10 januari jl. zijn de vijf nominaties van de Directors Guild of America (DGA) voor beste regisseur bekend gemaakt.
Darren Aronofsky (Black Swan), Tom Hooper (The King’s Speech ), Christopher Nolan (Inception), David Fincher (The Social Network) en David O. Russell (The Fighter) maken allen kans op de prestigieuze prijs, die volgens voorzitter Taylor Hackford dit jaar extra betekenisvol is, vanwege het 75 jarige jubileum van de DGA.

De bekendmaking van de nominaties is tevens een goeie indicatie voor kanshebbers van de Oscars. De afgelopen 62 jaar kwamen de winnaars bij de Directors Guild, met uitzondering van zes keer, steeds overeen met de Oscarwinnaars. 

Tegenover The Carpetbagger, de weblog van The New York Times die speciaal voor het award season in het leven is geroepen , verklaarde David Russel (The Fighter) dat hij emotioneel reageerde op het nieuws en dat hij dankbaar is voor de positie waarin hij nu verkeert.   

Films waarover veel gespeculeerd is, maar die buiten de nominaties vallen zijn True Grit van de gebroeders Coen, The Kids Are All Right van Lisa Cholodenko en 127 Hours van Danny Boyle. Deze films zouden echter nog wel terecht kunnen komen nominatielijst voor beste film bij de Oscars aangezien daar 10 titels worden genomineerd, maar de kans dat ze de hoofdprijs winnen is klein.