Des Hommes et des Dieux wint César beste film

Roman Polanski verkozen tot beste regisseur

Roman Polanski's The Ghost Writer heeft vrijdagavond de meeste Césars in de wacht gesleept. De film werd met vier beeldjes bekroond tijdens de uitreiking van de Franse filmprijzen.

Polanski werd verkozen tot beste regisseur. De filmmaker, die vorig jaar gearresteerd werd in verband met een jarenoude zedenzaak, kreeg ook een compliment voor zijn bewerking van het boek The Ghost, waarop The Ghost Writer is gebaseerd.

Met schrijver Robert Harris bracht Polanski het verhaal op het witte doek. Ook de muziek en montage van Polanski's 29e film werden geprezen.

Des Hommes et des Dieux
Des Hommes et des Dieux ging aan de haal met de belangrijkste César, die voor beste film. De film over de ontvoering en onthoofding van zeven Franse monniken in Algerije was met elf nominaties de grote favoriet.

Des Hommes et des Dieux won slechts drie prijzen. Ook de beeldjes voor beste mannelijke bijrol en beste cinematografie gingen naar de Franse film.

The Social Network

De Franse acteur Eric Elmosnino werd uitgeroepen tot beste acteur. Voor Gainsbourgh (Vie Héroïque) kroop hij in de huid van de Franse zanger Serge Gainsbourg.

Française Sara Forestier kreeg het beeldje voor beste actrice voor haar rol in Le Nom des Gens. The Social Network werd uitgeroepen tot beste buitenlandse film.

Tegenhangers
De Césars zijn de Franse tegenhangers van de Oscars. De belangrijkste filmprijzen van de Verenigde Staten worden zondag uitgereikt.

Bekijk hier de volledige lijst met winnaars

Bron: Novum