De laatste projecten van Steven Soderbergh?

Matthew McConaughey gecast in stripperfilm

Al een paar jaar doet het gerucht de ronde dat cineast Steven Soderbergh met pensioen gaat. Intussen blijven de nieuwe Soderbergh-projecten zich opstapelen.

De maker van kassuccessen als Ocean’s Eleven en Erin Brockovich, maar ook onafhankelijke films als Sex, Lies and Videotape en Che, heeft het afgelopen jaar in diverse interviews laten vallen dat hij klaar is met speelfilms maken en zich binnenkort alleen nog wil richten op andere beeldende kunstvormen als schilderen, fotografie en videokunst. Uiterlijk in 2015 zou zijn laatste Hollywoodfilm voltooid moeten zijn.

Mogelijk heeft die deadline verse inspiratie geleverd, want Soderbergh is nog nooit met zo veel projecten tegelijk bezig geweest. De spionagefilm Haywire en de virusthriller Contagion zijn pas voltooid, evenals een documentaire over het ontstaan van de film End of the Road uit 1970. Momenteel wordt er gewerkt aan de remake The Man from U.N.C.L.E, met George Clooney, en de biopic Liberace, met Michael Douglas als de beroemde pianist.

Tussendoor schijnt Soderbergh op verzoek nog te hebben opgetreden als coregisseur van The Hunger Games van de bevriende filmmaker Gary Ross. En dan is er nog het afgeblazen project Cleo, een 3D-rockmusical over Cleopatra, dat de regisseur mogelijk in het theater wil gaan opvoeren.

Ten slotte werkt Soderbergh aan Magic Mike, een project dat ontstond op de set van Haywire, toen hoofdrolspeler Channing Tatum de regisseur vertelde over zijn verleden als stripper. Een mooi uitgangspunt voor een film, besloten de twee. Inmiddels is Matthew McConaughey aangetrokken om, naast Tatum zelf, een hoofdrol te spelen in het luchtige drama, dat volgens Soderbergh de sfeer zal ademen van Saturday Night Fever.

Voor de liefhebber: een video-opname van Tatum als ‘exotic dancer’.