Componist James Bondmuziek John Barry (77) overleden

De Britse componist van filmmuziek John Barry is in de nacht van zondag op maandag overleden.
De BBC bericht dat Barry 77 jaar oud is geworden.

Hij maakte de muziek van elf James Bondfilms, waaronder Goldfinger en You only live twice. Verder maakte hij de muziek voor onder meer voor Midnight Cowboy, Out of Africa, The Lion in Winter en Born Free.

Alles in mineur

De Britse componist heeft in de afgelopen decennia vele tientallen films voorzien van muziek. Hij componeerde vooral graag voor dramafilms. 'Ik haat vrolijke muziek. Bij mij staat bijna alles in mineur ', zei hij ooit in een vraaggesprek. Het werk van Barry omvat veel verschillende stijlen.

Barry wordt met John Williams, Jerry Goldsmith en Henry Mancini beschouwd als de 'Grote Vier' van de filmmuziek. Hij mocht in zijn indrukwekkende loopbaan vijf keer een Oscar in ontvangst nemen. Zijn muziek bij Born Free (1967), The Lion in Winter (1969), Out of Africa (1986), en Dances with Wolves (1991) werd bekroond met de hoogste Amerikaanse filmprijs. Hij kreeg ook de Oscar voor beste originele song voor Born Free. Nog twee keer werd zijn muziek voor een Oscar genomineerd, maar toen won hij het beeldje niet. Dat was voor de films Mary, Queen of Scots (1972) en Chaplin (1993).

Grammy
Barry won ook vier maal een Grammy, de belangrijkste muziekprijs in de Verenigde Staten. Het bekendst werd Barry echter met zijn muziek bij de films over geheim agent James Bond. De makers van de eerste Bond- film, Dr. No uit 1962, vroegen hem het hoofdthema dat zijn landgenoot Monty Norman had geschreven, flink te herzien. Zijn wereldberoemd geworden versie staat te boek als een arrangement, maar zelf meent Barry dat hij alleen de originele componist is. Hij schreef de muziek bij elf Bondfilms. Tot en met The Living Daylights uit 1987 tekende de Brit voor bijna alle 007-muziek.

John Barry Prendergast, geboren op 3 november 1933 in het Engelse York, begon zijn muzikale carrière met een rock 'n' rollband, de John Barry Seven. Hij richtte de band op samen met vrienden die hij had overgehouden aan zijn diensttijd, waarin hij in een militair orkest de trompet bespeelde. De John Barry Seven hadden een aantal hits in Groot-Brittannië en waren ook te horen als begeleiding bij concerten van vroege Britse rockzangers in de jaren vijftig.

Avonturenfilms

Het witte doek fascineerde Barry al vanaf zijn kindertijd. Zijn vader bezat in het noorden van Engeland acht bioscopen, die hij in zijn jonge jaren graag bezocht. Vooral avonturenfilms boeiden hem, niet in de laatste plaats om de muziek. In 1959 maakte hij voor het eerst zelf filmmuziek, bij de rolprent Beat Girl. Daarna zette hij zijn werk als uitvoerend musicus op een laag pitje en wijdde hij zich vrijwel volledig aan het componeren.