Carice van Houten wint Tribeca award voor Beste Actrice

Voor hoofdrol in Black Butterflies

Carice van Houten kreeg donderdag op het tiende Tribeca Filmfestival in New York de award voor beste actrice, voor haar rol als de Zuid-Afrikaanse dichter Ingrid Jonker in Black Butterflies van Paula van der Oest.

Black Butterflies draaide op Tribeca in het programma World Narrative Features. De film draait om Ingrid Jonker, die leefde ten tijde van de Apartheid . Zij behoorde tot een groep kunstenaars waaruit de beweging van de Sestigers voortkwam. Deze groep verzette zich tegen de censuur van de regerende Nasionale Party. Ondanks het succes van haar dichtbundel Rook en oker, die in 1963 verscheen, raakte Jonker in een depressie en pleegde ze in 1965 zelfmoord.

De jury van het Tribeca Filmfestival zag in Van Houtens vertolking ‘een miljoen verschillende kleuren.’ Ze prijzen de actrice ‘voor haar durf en breekbaarheid , en voor het laten zien van een enorm breed acteerbereik gedurende de gehele film.’

Tribeca heeft meerdere connecties met de Nederlandse film. In 2005 won Cees Geel de prijs voor beste acteur voor de vertolking van de hoofdrol in Simon. Dit jaar vond op het festival de horrorfilm Sint van Dick Maas een distributeur die de film dit najaar in de Amerikaanse bioscopen gaat uitbrengen.

Het Tribeca Filmfestival werd in 2002 door acteur Robert De Niro opgericht. De acteur wilde hiermee de oude wijk in Manhattan , die zwaar was getroffen door de terroristische aanslagen op 11 september 2001 , zijn glans weer teruggeven. Het festival duurt nog tot 1 mei.