Black Tulip voor Koreaanse wraakfilm

Prijzen Imagine uitgereikt

Op zaterdagavond 23 april, de slotavond van Imagine: 27th Amsterdam Fantastic Film Festival, werden de winnaars bekend gemaakt van de volgende festivalprijzen.

De Black Tulip 2011, de juryprijs van Imagine, ging naar Bedevilled van de Zuid-Koreaanse filmmaker Jang Cheol-soo
 
Uit het juryrapport: 'Een krachtige, verontrustende wraakfilm over isolement, uitbuiting en onverschilligheid op een klein eilandje voor de kust. Een film van harde,  conventionele contrasten - vriendschap en verraad, engagement en onverschilligheid, de leegte van de stad versus de groepsdwang van het dorp -  die zo goed werkt omdat hij ons vermogen botheid en lafheid te verdragen zeer geduldig tot het uiterste oprekt. Zelden brengt zoveel bloed zoveel opluchting als in de finale van Bedevilled van Jang Cheol-soo.'


 
De Zilveren Méliès 2011 voor de Beste Europese Fantastische Film werd uitgereikt aan de Spaanse filmmaker Álex de la Iglesia voor Balada triste de trompeta.

Uit het juryrapport: 'Balada triste de trompeta (is) een excentrieke film waar eigenlijk geen genre-etiket op te plakken valt. Het is evenzeer horror over twee moordlustige clowns, als een liefdesdrama, als een satire over Spanje onder Franco. Gemaakt uit woede, door een filmmaker die niet alleen wil vermaken – of misschien wel helemaal niet wil vermaken. Explosies van barok geweld combineert hij met prachtige shots die beklijven.' Balada triste de trompeta is vanaf 28 april in de Nederlandse bioscopen te zien.De publieksprijs van het festival, de Sp! ts Silver Scream Award, is gewonnen door The Perfect Host van Nick Tomnay. Op de tweede plaats in de publieksenquête eindigde Super van James Gunn en op de derde plaats Insidious van James Wan.

Bezoekersaantallen
In totaal hebben ruim 17.000 bezoekers het festival in Kriterion en Tuschinski (The Night of Terror) bezocht. Het kinderprogramma van het festival heeft tot nu toe al 7. 500 bezoekers getrokken, en heeft nog 2 steden te gaan.