Alternatieve filmfinanciering gelanceerd

Filmmakers verenigen zich in CineCrowd

Een groep Nederlandse filmmakers en ondernemers lanceerde deze week CineCrowd, een nieuw initiatief om fictie en documentaire films te financieren.

CineCrowd biedt een online platform waar filmmakers en filmliefhebbers elkaar treffen: filmmakers presenteren hun filmidee en het publiek krijgt de gelegenheid projecten financieel te steunen. Afhankelijk van de donatie krijgt de filmliefhebber een 'reward' (bijvoorbeeld een DVD van de film, filmfestival kaartjes of een bezoek aan de set) en de filmmaker de kans om zijn film te realiseren.

CineCrowds ambitie is om een serieuze aanvulling te worden op bestaande filmfondsen. Naast de korte films die nu op de site staan, zijn in de nabije toekomst ook animaties, documentaires en experimentele films gepland. Roel van de Weijer, één van de oprichters, zegt daarover: ‘CineCrowd richt zich in eerste instantie op korte films, omdat deze snel te financieren en realiseren zijn voor een beperkt budget . Korte films vormen daarnaast vaak de opstap naar lange films en het zijn juist deze korte producties waarvoor filmfondsen maar beperkte financieringsmogelijkheden bieden.’

Het eerste project dat CineCrowd aanbiedt is Morgen is alles beter van regisseur Floris Parlevliet, zijn eerste korte fictiefilm na zijn succesvolle afstudeerfilm Mesopotamië waarmee hij de Student Award won in 2009 op het Nederlands Film Festival. Morgen is alles beter is een actueel verhaal over een Roma meisje dat probeert te ontsnappen aan de grauwe werkelijkheid door te vluchten in haar fantasiewereld.

Stichting CineCrowd is een non-profit website opgezet door een groep jonge filmmakers en ondernemers die zochten naar een nieuwe vorm van financiering. Crowdfunding, oftewel fondsen werven door kleine bedragen bij fans in te zamelen, is volgens hen de manier om het publiek en de filmmakers dichter bij elkaar te brengen. Stichting Cinecrowd wordt ondersteund door producenten, regisseurs en experts op het gebied van film, marketing en promotie.